Forme de viață dintre cele mai ciudate, descoperite în România: ce creaturi trăiesc în Peștera Movile

de: Iulia Kelt
16 01. 2023

Ființele care locuiesc în Peștera Movile nu seamănă, se pare, cu nimic din ceea ce cunoaștem.

După ce au stat separat de restul lumii timp de aproximativ 5,5 milioane de ani, ființele care populează peștera au format un ecosistem unic, în ciuda lipsei totale de lumină solară și a prezenței aerului toxic prezent.

Situată la doar câțiva kilometri vest de Marea Neagră, Peștera Movile a fost descoperită pentru prima dată de oameni în 1986, când muncitorii din Republica Socialistă România căutau un teren propice pentru a construi o centrală nucleară.

În zilele noastre, accesul publicului neavizat nu este permis, așadar nu o poți vizita, dacă ești curios să vezi cu ochii tăi ce se află acolo, în adâncuri.

Aerul din interiorul Peșterii Movile este aproape irespirabil pentru om

Aerul conține mai puțin de jumătate din cantitatea de oxigen găsită în cel respirabil și este plin de niveluri ridicate de dioxid de carbon și hidrogen sulfurat. De asemenea, în peșteră nu ai pic de lumină, după cum menționam anterior.

Datorită acestui cocktail de condiții extrem de dure, situl s-a dovedit a fi o mină de aur pentru biologi.

Una dintre primele încercări de a documenta acest ecosistem bizar poate fi citită într-o lucrare scrisă în 1996 de trei biologi de la Universitatea din Cincinnati și publicată în revista Science.

În studiul din 1996, cei trei oameni de știință au identificat 48 de specii, dintre care 33 erau total unice pentru această peșteră. Alături de speciile de păianjen, pseudoscorpion, păduche de lemn sau centipede, studiile ulterioare au descoperit că aici locuiesc, de asemenea, anumite specii de lipitori sau melci.

Cele mai multe dintre creaturile din peșteră nu văd și sunt lipsite de pigment.

De parcă această peșteră nu ar fi suficient de bizară și așa, s-a descoperit că este primul ecosistem terestru descoperit care se bazează pe bacterii chemosintetice.

Există încă multe mistere, atunci când vorbim despre Peștera Movile, însă, chiar și după zeci de ani după ce a fost descoperită, cercetătorii cred că, în viitor, vor reuși să găsească și alte specii cel puțin la fel de neobișnuite.